Mam, jij bent net als SIRI op de computer of een A.I. ( artificial intelligence) uit die ene film.

Zoonlief heeft op school les gehad in Google Search (zoeken) waarbij hij op het beroep van vader of moeder moest zoeken en de resultaten moest presenteren voor de klas. De uitkomsten zijn hilarisch. Zoeken op virtual assistant of virtueel assistent (VA) levert leuke zoekresultaten op. Volgens de kinderen uit zijn klas heb ik nu één van de coolste beroepen.

Natuurlijk ben ik het ermee eens dat ik één van de leukste beroepen heb. Alleen een VA is natuurlijk wel iets anders dan sommige zoekresultaten via google je willen doen geloven zoals SIRI, “bot” of A.I./Artificial intelligence. Toch zijn er veel ondernemers die bij het horen van de term virtueel assistent inderdaad denken aan het virtuele poppetje “Truus” van de webshop die klanten helpt bij vragen.

Terwijl ik het idee heb dat het begrip Virtueel Assistent, met al die VA’s die je tegenwoordig hebt, ondertussen bekend zou moeten zijn. Blijkt dat in de praktijk nog lang niet altijd het geval. Op verjaardagen moet ik vaak uitleggen wat ik nu precies doe, net als op menig netwerkbijeenkomst. 9 van de 10 keer moet ik nog uitleggen wat ons beroep inhoudt. En dat de ene virtueel assistent de andere niet is. Maar als ik geen poppetje ben waaraan je digitaal vragen kunt stellen en ook geen vraagbaak à la SIRI, wat/wie ben ik dan wel?

Wat is nu die “human” virtueel assistent?

Eigenlijk is het heel simpel. Het woord virtueel slaat op de onafhankelijkheid van tijd en plaats. Je kunt werken waar en wanneer je wilt. Dit kan thuis zijn, op een flexplek, in een andere stad of land. Eigenlijk kun je werken op elke locatie waar een internetverbinding aanwezig is.

Het woord assistent kan enigszins misleidend zijn. Regelmatig is een VA geen assistent maar juist meer iemand waarmee je kunt sparren, samenwerken en die je zelfs kan coachen op bepaalde gebieden. Er zijn VA’s die om die reden het beestje een andere naam hebben gegeven zoals virtueel manager, virtueel professional of online business manager.

Een virtueel assistent (VA) is dus geen werknemer, maar een samenwerkende en coachende professional die op virtuele basis (vanuit eigen kantoor) ondernemers ondersteunt. Het doel van een VA is de ondernemer te ontlasten zodat hij/zij niet langer bezig is met allerlei taken waar eigenlijk helemaal geen tijd voor of kennis van is. Een VA is zelf ook een ondernemer en kent daardoor het klappen van de zweep en weet wat er bij je speelt. Elke VA heeft haar eigen expertise.

Maar stiekem vind ik toch ook de opmerking van mijn lieve zoon erg leuk……misschien tijd voor een naamsverandering………SIRI VA….

Let’s work together! Online, digitaal, virtueel, face tot face wat jij wilt!

Top VA – Joyce Baas – 06-30717736

info@topva.nl – www.topva.nl

Laat een reactie achter