Een paar weken geleden werd ik benaderd door de regionale omroep HeerhugowaardALife! of ik iets wilde vertellen over mijn werk als virtueel assistent. Mijn werk als virtueel assistent werd gelinkt aan het nieuwe werken (HNW). Het nieuwe werken is ook in de gemeente Heerhugowaard een veelbesproken onderwerp. Zij wilden graag weten of een virtueel assistent past binnen deze filosofie. Dus of ik even wilde uitleggen wat Top VA inhoudt voor de camera. Aandacht voor mijn werk en mijn bedrijf is natuurlijk altijd goed, maar voor de camera…..hiervoor moest ik toch wel heel erg uit mijn comfort zone. Donderdag 9 februari 2017 had ik de afspraak staan in de bibliotheek van Heerhugowaard. Hier werd ik opgewacht door Kenneth Schipper van Heerhugowaard A Life! Het gesprek zonder camera verliep soepel. Maar toen de camera, en dan niet zo’n kleine handcamera maar zo’n grote professionele, werd aangezet was dat toch wel even andere koek. Eén op één praten over een onderwerp met een persoon is toch wat anders dan met een camera op je gericht. Waar moet ik kijken, niet te veel haperen en uhhh zeggen, niet veel knipperen, zit ik goed, sta ik goed……… Gelukkig kon er geknipt en geplakt worden.

Maar we dwalen af……..

Past een virtueel assistent in het nieuwe werken? Totdat die vraag kwam had ik eigenlijk nog niet echt de link gelegd tussen het nieuwe werken en een virtueel assistent. Gewoon nooit zo over nagedacht. Raar eigenlijk want het heeft wel degelijk raakvlakken.

Wat is het nieuwe werken nu eigenlijk?

In het kort betekent het nieuwe werken (HNW): werken waar, wanneer en hoe je dat wilt. Aanwezig zijn en uren maken is niet meer het enige wat telt; het gaat vooral om de output die je levert. Organisaties stellen medewerkers in staat om bijvoorbeeld vanuit huis te werken of zelf hun werktijden te bepalen. Als medewerker krijg je de ruimte en de vrijheid om je werk binnen bepaalde grenzen naar eigen inzicht te doen. HNW betekent dus flexibeler werken met meer zelfstandigheid. Hierdoor kun je beter bepalen hoe je je werk effectiever, efficiënter en plezieriger invult.

Hoe past een virtueel assistent (VA) hierin?

Mocht je niet precies weten wat een virtueel assistent is: in mijn eerdere blog ben ik hier dieper op ingegaan. Maar kort gezegd: virtueel betekent onafhankelijk van tijd en plaats. Een virtueel assistent kan werken op elke gewenste plek, zolang er maar een internetverbinding aanwezig is. Een VA is flexibel in het indelen van eigen tijd en werk.

Aan beiden worden de volgende voordelen toegeschreven:

  • De reisinspanning en reistijd nemen af. Reizen wordt minder noodzakelijk en het biedt mogelijkheden om files te mijden door buiten de spits te reizen.
  • Het zorgt voor diverse kostenbesparingen, zoals besparing kantoorruimte en werkplek, reiskosten, printkosten. Voor een VA komt hier nog het voordeel bij van besparing op personeelskosten, want je hebt niet te maken met loonheffingen, werknemersverzekeringen, bijdrages en afdrachten.
  • Door de flexibiliteit in werktijd en -locatie, kan zelf bepaald worden waar en wanneer er gewerkt wordt. Zodoende hebben medewerkers ook de balans tussen werk en privé in eigen hand.
  • Het leidt vaak tot betere bedrijfsresultaten en een hogere arbeidsproductiviteit en dus omzet.
  • Daarentegen moet je wel om kunnen gaan met de flexibiliteit, de 24/7 bereikbaarheid. Je kunt altijd en overal online zijn. Voor sommigen kan dit weer zorgen voor extra druk.

Wat is dan het verschil?

Als verschil zou je kunnen opnoemen dat bij het nieuwe werken vaak wordt gesproken over werknemers en bedrijven. En een VA is geen werknemer, werkt niet in loondienst maar is zelfstandig ondernemer. Een virtueel assistent ondersteunt en werkt samen met andere ondernemers.

Dus….past de werkwijze van een virtueel assistent bij het nieuwe werken? Ik vind van wel. Wat vind jij?

Benieuwd naar het filmpje? Klik hier

Laat een reactie achter